Jak wygląda zwykły dzień w lodziarni?

Początek dnia, jego środek oraz końcówka to trzy różnie wyglądające elementy, które składają się na całość prowadzenia lodziarni.

Lodziarnia z nieco innej perspektywy! Jak wygląda zwykły dzień w lodziarni.

Wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Tę strukturę budowania tekstów z powodzeniem można przełożyć na pracę w lodziarni. Początek dnia, jego środek oraz końcówka to trzy różnie wyglądające elementy, które składają się na całość prowadzenia lodziarni. Rutyna? Owszem, ale w tym wypadku jest kluczem do sukcesu. Dlaczego? O tym w tym wpisie blogowym parę słów.

Początek dnia.

Wstęp, o którym mowa to przede wszystkim przygotowanie do otwarcia. Nie chodzi tylko o zestawienie krzeseł ze stolików, przygotowanie kasy czy rozłożeniu ogródka. O nie! Prowadzenie lodziarni z wyrobami tradycyjnymi wymaga znacznie więcej.

Przygotowanie to produkcja lodów od samego rana. Ci, którzy nie wiedzą – lody tradycyjne charakteryzują się sposobem wytwarzania oraz składnikami, z których powstają. Co za tym idzie, nie ma możliwości długiego przechowywania lodów, dlatego tak istotna jest produkcja na świeżo! Jeśli produkujemy lody na podstawie starych receptur, nie ma drogi na skróty. W naszym przypadku lodziarnie otwieramy o godzinie 9:00, ale do pracy przychodzimy na godzinę 5:00, by mieć pewność, że ze wszystkim zdążymy.

Otwarte! Co dalej?

Czas gościć gości! Od samego rana, szczególnie w ciepłe dni, znajdą się amatorzy lodów. Każdego dnia lokalni bywalcy oraz turyści, zatrzymują się na chwilę wytchnienia i relaksu, zajadając swoje ulubione smaki. Przychodzą dorośli, dzieci i seniorzy. Piękne jest to, że w przypadku lodziarni nie ma ograniczeń wiekowych. Wszyscy cieszą się tak samo, kiedy zatopią język w deserze.

W tym czasie w lodziarni panuje radosna atmosfera, gwar, śmiechy i optymizm zarażający każdego następnego gościa przekraczającego próg lodziarni. A my czerpiemy z tego energię do działania. Uzupełniamy braki, dbamy o czystość w lokalu, rozmawiamy z gośćmi, po prostu stajemy się gospodarzami na miarę gwiazdki Michelin. Oczywiści poza lodami w ofercie znajdą się inne pozycje! Kawa, zimne napoje własnej produkcji czy inne desery. 

Często nie zauważamy, że czas tak szybko leci, ale zdecydowanie wiemy, kiedy nadeszła pora obiadowa. To właśnie wtedy łapiemy oddech i czekamy na po obiadową falę kolejnych gości.

Błogie popołudnie.

Czasem leniwe, a czasem szalone. Nigdy nie wiesz, a gotowym trzeba być zawsze! Dla naszych rzemieślników lodowych to koniec pracy zostaje już tylko obsługa. Zapasy są na tyle duże, że wystarczą do końca dnia. Turyści i Lokalsi są już po obiedzie, więc pora na deser.

Ta część dnia jest równie ekscytująca co poranki. Nigdy nie wiesz, kto Cię odwiedzi i jakie historie z sobą przyniesie. A opowieści jest co, nie miara. Lokale to naprawdę miejsca, w których ludzie się otwierają. Mają ochotę porozmawiać i niejednokrotnie są to niezwykłe historie. O tym może innym razem, bo uwierzcie, naprawdę warto tego posłuchać!

Wieczór, czyli to chyba koniec na dziś.

Zamknięcie to ostatnia czynność zwykłego dnia. Mimo że sprzątamy w lokalu w ciągu dnia, kiedy obsługujemy gości, to są czynności, które należy wykonać. Sprzątanie lodziarni to codzienność. Rozliczenie kasy, przygotowanie listy zakupów i wiele innych rzeczy, na które nie ma się czasu w ciągu dnia. Nic na potem, jakość i świeżość to podstawa!

To tylko skrót, chętni powinni spróbować!

Jeden zwykły dzień to ogrom treści. Ten wpis to tylko duże streszczenie tego, co może się wydarzyć. Może praca jest taka sama, ale to, co w jej trakcie się wydarzy, może być niezapomnianą chwilą. Każdy dzień może być niezwykły.

TOrT
MakOWO-serOWy

Rolada to jedno, a tort to drugie. Tym razem delikatna masa makowo-serowa przeplatana jest żurawiną.

NiespOdziaNka

Lubisz się pozytywnie zaskoczyć? Cudownie! Jaki to smak? Musisz się domyślić! W naszej ofercie poza klasycznymi smakami lodów znajdziesz ten jeden unikatowy, który czasem smakuje jak malina, innym razem jak wanilia z pieprzem, a niekiedy strzela na języku! Smak, który zadziwia i dzięki temu jest przez wszystkich ceniony.

Truskawka

W naszym zestawieniu smaków nie mogło zabraknąć tradycyjnych lodów truskawkowych. Truskawka znajduje swoje uznanie w wielu deserach. Klasyczny smak lodów, który zna każdy. Do jego produkcji używamy świeżych truskawek z polskich upraw na Kaszubach. Idealne latem, gdy mamy ochotę na coś zimnego i owocowego.

deser aNgielski

Kolejny smak, do którego produkcji używamy Hiszpańskiego wina! Deser angielski to pudding aromatyzowany wanilią połączony z białym, słodkim winem. Lody popularne nie tylko w Polsce, ale również w Irlandii. Ciekawy, wyszukany i odkrywczy smak, którego nie sposób odmówić.

Malaga

Prawdziwie Hiszpański smak! W tym wypadku głównym składnikiem jest Hiszpańskie wino szczepów Pedro Ximénez i Muscat de Alexandria! Do tego należy dodać rodzynki moczone w rumie! Nazwa wywodzi się oczywiście od hiszpańskiego miasta Malaga, w którym produkowane jest słynne wino deserowe.

Wanilia

Tradycyjne lody o smaku waniliowym. Wanilia to przyprawa, która nadaje aromat i wyjątkowy smak naszym lodom. Kwiat wanilii pochodzi z Ameryki Południowej i w Europie znalazł się za sprawą Hiszpańskich żeglarzy. Lody lekkie, delikatnie słodkie i przyjemne w smaku.

cytryNa

Sorbet jak się patrzy! Bazą każdego sorbetu jest sok z owoców. Legenda głosi, że to Włosi pierwsi odkryli mieszankę śniegu, soli i saletry, która po dodaniu lemoniady stała się pierwszymi lodami o smaku cytrynowym. Bardzo orzeźwiające i pobudzające kubki smakowe. Delikatnie kwaśne, ale w końcu to cytryna.

LOdy Mis

Firmowy smak Misia! Ten mix zna każdy entuzjasta lodziarni Miś! Bazą lodów jest połączenie śmietanki z białą i ciemną czekoladą, orzechem laskowym i wafelkiem. Nieodłączny smak związany z Lodziarnią Miś.

karMel

Tradycyjne lody o smaku karmelowym. Najważniejszym punktem produkcji jest samo przygotowanie karmelu. Jako lodziarnia z tradycyjnymi przepisami, robimy to ręcznie. Aksamitne i kremowe – nie sposób ich nie pokochać.

NiespOdziaNka

Lubisz się pozytywnie zaskoczyć? Cudownie! Jaki to smak? Musisz się domyślić! W naszej ofercie poza klasycznymi smakami lodów znajdziesz ten jeden unikatowy, który czasem smakuje jak malina, innym razem jak wanilia z pieprzem, a niekiedy strzela na języku! Smak, który zadziwia i dzięki temu jest przez wszystkich ceniony.

daquOise
OrzechOwO-daktylOwy

Nazwa tego wspaniałego tortu pochodzi od mieszkanek miasta Dax leżącego w południowo-zachodniej części Francji, które specjalizowały się w przygotowaniu tego wypieku.

sZarlOtka
tradycyjNa

Tylko dobre jabłka nadają odpowiedni smak. Do tego ten zapach cynamonu…. Mmm…

brOwnie
z OrzechaMi

Sama słodycz. Miś zapewnia, że to ciasto to jego specjalność. Kto raz spróbował, ten wie!

ciachO
MakOwe

Tajemnica masy makowej tkwi w dobrym maku i najlepszym miodzie. Do tego bakalie i odrobina skórki pomarańczowej.

serNik
cynaMOnOwy

Tego sernika się nie piecze i nie da się nie kochać!

tOrcik
pierNikOwy

Ciasto na piernik musi trochę poleżeć i Miś to szanuje. Dlatego nasze ciasto piernikowe zostało przygotowane już pod koniec października. Do tego domowej roboty powidła śliwkowe i pyszna masa waniliowo-budyniowa.

daquOise
kOkOs-MangO

Wariacja smakowa francuskiego tortu. Miś eksperymentował i to ciacho zdecydowanie mu się udało!

ciastO
MarcheWkOWe

Puszyste ciacho z nutą ananasa i oczywiście marchewką, bez której nie mogłoby smakować tak dobrze!

rOlada
MakOWa

Pełna maku i świetna w smaku. Miś wie jak oczarować podniebienia.

serNik
pistacjOWy

Ten smak znają wszyscy fani lodów pistacjowych. Tym razem w nieco innej odsłonie.

serNik
tradycyjNy

Z pokolenia na pokolenie przepis przekazywany w rodzinie Misia. To nie tylko ciasto, ale również tradycja!

kakaO

Tradycyjne lody o smaku kakaowym charakteryzują się ciemnym kolorem i słodkim smakiem. Niekiedy mylone z czekoladowymi. W naszej lodziarni uwielbiane przez najmłodszych. Prawdziwe kakao z Kuby.