DAWNIEJ

 

Lodziarnia Miś funkcjonuje od 1962 roku i przez jej progi przewinęły się trzy pokolenia mieszkańców Trójmiasta, a także turystów.

Założyciele lodziarni Stefania i Stanisław Stolarczykowie i ich spadkobiercy, niezłomnie pracowali na wizerunek kultowych lodów Miś w Gdańsku, zmagając się z systemem kartek, reglamentowanego towaru i niechęci ówczesnej władzy do „prywatnej inicjatywy”.

Słynne smaki: truskawkowy, cytrynowy, waniliowy, karmelowy czy też deser angielski dawały radość przychodzącym tu miłośnikom lodów, którzy ustawiali się jeszcze przed otwarciem lokalu o godzinie 10tej. I tak niezmiennie przez ponad 50 lat widok długiej kolejki na ulicy Sukienniczej, wskazywał turystom lokalizację słynnej Lodziarni Miś w Gdańsku.
 

OBECNIE

 

Tradycję ręcznie robionych lodów Miś, kontynuuje wnuczka Państwa Stolarczyków, Małgorzata Czernichowska wraz z mężem.

Produkcja lodów prowadzona jest jak dawniej, z wykorzystaniem tylko naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Mleko i jajka, truskawki, kakao, cukier, prawdziwa wanilia, … oto dlaczego lody Miś smakują niezmiennie, tak samo.

Niewiele zmieniło się w sposobie ich wyrabiania według tych samych receptur z 1962 roku, w tym samym zakładzie przy ulicy Sukienniczej. Może z jednym małym wyjątkiem, odświeżeniem wizerunku marki i generalnym remontem lokalu w 2016 roku, który zyskał nazwę Lodziarnia Miś.

RECEPTURY

 

Stanisław Stolarczyk sam stworzył obecne smaki lodów Miś. Metodą prób i błędów, zmagając się z niedoborem produktów i regularnymi wizytami ówczesnego urzędu skarbowego. Reglamentowany towar nie był może tak wielką bolączką dla Pana Stanisława, jak obawy o kurczące się zapasy bakalii i kakao. Bo jak tu „wykręcić” lody bakaliowe, malagę czy uwielbiany deser angielski? Ale to właśnie dzięki niezłomności Pana Stanisława i jego następców receptury uwielbianych smaków przetrwały do dziś.
 

Bo sekretem receptur tworzonych od 1962 roku jest nie tylko skład poszczególnych smaków, lecz także tradycyjny sposób przygotowania składników: używania zwykłego mleka i jajek, codziennego obierania i krojenia truskawek, siekania bakalii, używania lasek wanilii, czy też wyciskania soku z cytryn.
 

Produkcja na miejscu i chęć kultywowania tradycji ręcznego wytwarzania lodów, tylko z naturalnych produktów, to sekret naszych receptur mających już ponad 50 lat.

Lodziarnia Miś® Wszelkie prawa zastrzeżone.   

Z dumą kultywujemy historię tradycyjnych lodów Miś wyrabianych według receptur niezmiennych od 1962 roku.

  Realizacja Turcom